Değerli Paydaşlarımız,
2020 yılında başlayan ve dünyadaki tüm dengeleri altüst eden pandemi krizinin etkilerinden kurtulma ve toparlanma beklentileri ne yazık ki 2022 yılında da gerçekleşemedi; enflasyonist baskılar ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi gelişmeler küresel ekonomiyi giderek derinleşen sorunlarla karşı karşıya bıraktı. Ekim 2021'de 146 ülkeden 20'si yüzde 10'un üzerinde enflasyon oranları kaydetmişti. 2022’de ise bu oran kaygı verici bir şekilde yükseldi: Ekim 2022'de 146 ülkeden 68'i yüzde 10'un üzerinde, 15 ülkede ise yüzde 30'un üzerinde enflasyon kaydedildi. Tüm bu olumsuzluklar domino etkisiyle borsaya da yansıdı ve önde gelen borsalarda 2022 yılında yüzde 9 ila 15 arası kayıplar meydana geldi. Bugün ABD’den Avrupa’ya, gelişen ve gelişmekte olan ülkelere kadar tüm dünya ülkeleri enflasyon, gıda, enerji, doğalgaz ve hammadde sorunlarıyla başa çıkmanın yollarını arıyor. Hatta 2022 yılında, geçmiş yıllardan farklı olarak insanlık olarak bir varoluş mücadelesi verdiğimizi söyleyebiliriz. Dünyanın pek çok ülkesinde gözlemlenen devasa orman yangınları, kuraklık ve ani sel baskınları, temiz su kaynaklarının azalması türünden felaket derecesindeki çevresel olaylar, bölgesel savaş ve çatışmaların neden olduğu gıda ve enerji krizi, pandemi gibi pek çok unsur da bunu göstermektedir..
2022 yılında küresel anlamda yaşanan olumsuzluklar ve yerel koşullar nedeniyle Türkiye ekonomisi de zor bir yıl geçirdi. Ancak tüm olumsuz koşullara rağmen istihdam, büyüme, turizm ve kamu bütçeleri alanında umut verici gelişmeler kaydedildi. TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisi 2022 yılı ikinci çeyrekte %7,6 oranında, üçüncü çeyrekte ise %3,9 oranında büyüme kaydetti. IMF’nin Ekim 2022’de açıkladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye’nin 2021 ve 2022 yılında dünyanın 20. büyük ekonomisi konumunu koruduğu belirtildi.
Sonuç olarak ekonomi önümüzdeki dönemde de yüksek dalgalı bir seyir izlemeye devam edecek. Doğan Holding olarak biz küresel ekonomideki yavaşlamanın getirdiği zorlu çalkantılı koşullara rağmen, özellikle son 5 yılda güçlü bir performans ortaya koymayı ve kârlı büyümeyi başardık. 2018 yılından itibaren geliştirdiğimiz stratejik alanlara yatırım yapan bir özel sermaye fonu gibi hareket eden, dinamik modelimiz çok başarılı oldu. “Doğan Yatırım Modeli” olarak tanımladığımız bu yeni iş yapış biçimiyle birlikte başarılı birleşme, satın alma ve exit/satış operasyonları gerçekleştirmeye devam ettik. Bu yıl yaptığımız stratejik hamlelerle her çeyrekte güçlü bir finansal performans sergiledik. 2022 yılında ana ortaklığa ait net dönem karımızı da faaliyet karlarımızdaki iyileşme ve yatırım faaliyetlerimizden elde edilen gelirler sayesinde %113 artırarak 6,0 milyar TL'ye yükselttik.
En çok Yenilenebilir Enerji, Sanayi&Ticaret ve Otomotiv alanlarında büyüme yakaladık. 2022 yılı konsolide ciromuz %173 oranında artarak 45 milyar 872 milyon TL’ye ulaşmıştır. FAVÖK tutarımız %151 artarak 4 milyar 61 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Dönem net kârımız ise %126 artarak 6 milyar 926 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılından beri devam ettiğimiz Değer Yaratma Planları ve Doğan Yatırım Stratejisi olumlu yansımaları artarak devam etmektedir.
Holdingimizin gelecek vizyonunu yansıtan, rüzgâr ve güneşten yüzde 100 temiz ve yenilenebilir enerji üreten şirketimiz Galata Wind bünyesine Muğla Rüzgâr Santrali Projesi’nin satın alımını gerçekleştirdik. Proje tamamlandığında mevcut kapasiteye 9 MW’lık kapasite daha eklenecek. Öte yandan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), yenilenebilir enerjide kapasiteyi artırmaya yönelik Galata Wind’e 45 milyon ABD doları destek verdi. Galata Wind, sağlanan bu finansmanla birlikte, planladığı yatırımları hayata geçirerek yıllık yaklaşık 150.000 MWh daha yenilenebilir elektrik üreterek yılda 80.000 ton CO₂ emisyonu tasarrufu sağlayabilecek. Ayrıca ESG derecelendirme alanında dünyanın lider kuruluşu olan Sustainalytics, hazırladığı ESG risk raporunda Galata Wind A.Ş.’yi 19,9 notuyla “Düşük Risk” kategorisinde derecelendirdi.
Galata Wind bünyesindeki 14 adet rüzgâr türbini bulunan Taşpınar Rüzgâr Santrali’nde de güç artırımına gidiyoruz. Taşpınar Rüzgâr Santrali’nde mekanik ve elektrik güç olarak aldığımız ek kapasite izni ile 2 adet yeni türbin ekliyor olacağız. Bu ek türbinler 2023’ün ilk çeyreğinde devreye alındığında yıllık üretime %20’lik ek katkı sağlayacak. Karbon azaltımına ise yıllık yaklaşık 20.000 tonluk faydası olacak.
Doğan Holding çatısı altında otomotiv ve mobilite alanındaki yatırımlarıyla sektörde dikkat çekici bir ivme yakalayan Doğan Trend Otomotiv şirketimiz, motosiklet pazarında da büyük atılımlar gerçekleştirmeye, mobilite yatırımlarına devam etti. Tayvan kökenli KYMCO ile distribütörlüğün ötesinde iş birliği geliştirerek ortak üretim anlaşması gerçekleştirdik. Doğan Trend Otomotiv KYMCO Türkiye’de motosiklet üretimi için bir niyet anlaşması imzaladık, proje üzerinde çalışıyoruz.
Değer odaklı, öncü ve sürdürülebilir bir yatırım holding perspektifi ile yedi farklı sektörde faaliyet gösteren Doğan Holding olarak, katma değerli alanlara odaklanarak hem grup hem de ülke ekonomisi için fayda yaratan, potansiyeli yüksek ve gelecek vaat eden yeni yatırımlarla büyümeye devam ettik. Teknoloji yatırımlarının Türkiye için çok önemli bir fırsat olduğunu görüyor, ülkemizde endüstrinin ve iletişimin dijitalleşmesine büyük önem veriyor ve bu konuda öncü konumda olmak istiyoruz. Bu vizyon ve hedefimiz doğrultusunda, Doğan Holding Öncü Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığımızla, ülkemizin önde gelen teknoloji üreticisi şirketlerinden, elektronik ve iletişim alanlarında uzman Karel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin %40 oranında hissesini satın alarak, yatırımlarımıza bir yenisini daha ekledik.
Doğan Holding’in Karel’e yaptığı yatırımla eş zamanlı olarak Karel de otomotiv elektroniğinde uzmanlaşan Daiichi firmasına %75 oranında ortak oldu. Yapmış olduğumuz bu ortaklık ile dünya ekonomisinin dönüşüm ve büyüme alanları olan mobilite ve dijital teknolojilerdeki iddialarımızı büyütmeye devam ettik. Doğan Holding olarak yürüttüğümüz sadeleşme, dijitalleşme ve odaklanma gibi projelerle portföy yapımızı dönüştürmeye devam ettik. Bu kapsamda şirketimiz, ekim ayında Çelik Halat için verilen teklifi olumlu olarak değerlendirmiş ve Çelik Halat ve Tel San. A.Ş. firmasının bünyesinde bulunan %69,83 hissesinin; %75’ine karşılık gelen kısmını Artaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ve %25’ine karşılık gelen kısmını ise Betatrans Lojistik İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasına devretmek üzere çalışmalara başlamıştı. 29 Kasım 2022 itibarıyla Çelik Halat’ın satış ve pay devir işlemleri tamamlandı. Böylece 1997 yılından bu yana Doğan Grubu’nda bulunan Türkiye’nin lider çelik halat ve tel üreticisi Çelik Halat’ın satışını gerçekleştirdik.
Holdingimize ait İstanbul Pendik’te 2 milyon 93 bin metrekare büyüklüğündeki Milpa arazisinin satışını gerçekleştirdik. Araziyi KDV hariç 99 milyon 893 bin 84 dolar karşılığında Artaş Grubu satın alırken, bu işlem sektörde son zamanlardaki en büyük satışlardan biri olarak değerlendirildi.
Geleceğin işlerinden biri olarak gördüğümüz dijital sigorta sektöründe yatırım yaptık. “Sizin İçin Hep İyisi” sloganıyla 29 Eylül 2021’de Doğan Holding bünyesinde kurulan, sektörüne iddialı ve güçlü bir şekilde giriş yapan Hepiyi Sigorta, tüm hayat dışı sigorta branşlarında faaliyet göstermek üzere 27 Nisan 2022 tarihinde SEDDK’dan ruhsatını aldı. Türkiye’nin yeni, dinamik ve güçlü sigortacılık şirketi Hepiyi Sigorta, henüz yeni olmasına rağmen sektörde fark yaratan hizmetlere imza atıyor.
“Yeni nesil yatırım bankacılığı” hedefiyle 2021 yılında faaliyetlerine başlayan Doğan Yatırım Bankamız, Türkiye’nin yüzde 100 dijital KOBİ Kredi Platformu’nu hizmete sundu. KobiKrediD Platformu sayesinde işleri için finansman ihtiyacı olan KOBİ’ler, şubeye gitmeden, zaman kaybetmeden, hızlı bir şekilde, dijital kanallardan başvurarak kolayca krediye ulaşabilecek. Doğan Yatırım Bankası ile The Development Facility of the European Fund for Southeast Europe (EFSE DF) ile arasında KobiKrediD Platformu’nun geliştirme ve otomatik kredi karar altyapılarının oluşturulmasına yönelik imzalanan uluslararası iş birliği anlaşması kapsamında sağlanan fonlama desteği, EFSE DF’nin bir yatırım bankasına tahsis etmiş olduğu ilk destek oldu. Yeni platformumuz KobiKrediD ilk iş birliğini ünlü moda markası DeFacto ile gerçekleştirdi. İş birliği kapsamında KobiKrediD Platformu’nun sunduğu çözümler, DeFacto’nun geniş tedarikçi ağıyla buluşacak ve DeFacto’nun tedarikçisi olan KOBİ ölçeğindeki şirketler dijital kanallardan hızla finansmana ulaşacak. Böylece KOBİ’ler nakit akışını aksatmasan iş süreçlerini sürdürülebilecek. Doğan Yatırım Bankası olarak ekonominin lokomotifi olan KOBİ’lerin gelişebilmesi, rekabet güçlerini artırabilmeleri ve güçlerine güç katmaları için çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren yüzde yüz yerli markamız Aytemiz, Digivega ile yaptığı iş birliği sonucunda dünyada Metaverse evrenine giren ilk akaryakıt şirketi oldu. Teknolojiye ve geleceğe yönelik yaptığı yatırımlarla sektördeki yeniliklerini sürdüren şirketimiz, Metaverse'ün en popüler evreni Decentraland'de istasyon açtı. Aytemiz böylece dijitalde farklı alanlarda hizmet sunan Digivega ile çalışmalarına yeni bir boyut kazandırdı. Decentraland evrenindeki istasyonda ziyaretçilerine avantajlı imkânlar sunulacak.
Holdingimiz, küresel ekonomideki sıkıntılı ve zorlu koşullara rağmen, 2022 yılında gösterdiği başarı ve büyüme ivmesini 2023 yılında da sürdürecek, dünyaya ve ülkemize değer katmak için var gücüyle çalışmaya devam edecek. Doğan Yatırım Modelimizi kararlılıkla uygulayacak, geleceği parlak, dijital ve dünyayla entegre olan alanlarda yatırımlarımızı gerçekleştirecek ve güçlü adımlarla ilerleyeceğiz.
“Bir kuruluş ancak çalışanları kadar iyidir” diyerek hem çalışanlarımız için yatırım yaptık hem de yeni istihdam imkânları yarattık. 2021 yılında ortaya koyduğumuz “Doğanda” işveren markası çalışmalarımıza kariyer, yetenek, gelişim, hayat ve yenilik alanlarında hızla devam ettik. Çalışma arkadaşlarımızın gelişimleri için geliştirdiğimiz “Gelişim Doğanda” programı kapsamında pek çok konu başlığında eğitimler düzenledik. Sabancı Üniversitesi iş birliği ile kariyer yolculukları ve gelişimleri için özel olarak tasarlanan Mini MBA, Liderlik Okulu, Üst Düzey Yönetim Akademisi gibi eğitim programlarıyla orta ve üst düzey yönetici arkadaşlarımızın donanımlarını artırmasına destek verdik.
Çalışma arkadaşlarımızın ‘bütünsel iyi olma hali’ni çok önemsiyoruz, bu kapsamda “Hayat Doğanda” çatısı altında yıl boyunca birçok etkinlik organize ettik. Yıl boyu CEOLIVE adı altında şirketlerimizin liderleri ile online buluşmalar yaptık, çalışma arkadaşlarımıza kulak verdik.
Hem yeni yetenekleri kazanmak hem de ülkemizin yetenekli gençlerine bir fırsat vermek için uzun aradan sonra ilk kez tüm grup şirketleri ile birlikte "Doğanı Keşfet Staj Programı"nı hayata geçirdik. Staj programımız yoğun talep gördü ve ilanımıza tam 2.677 kişi başvurdu. Belirlediğimiz kriterlere uyan 22 genç yeteneğimiz Doğan Holding ve grup şirketlerimizde staj yapma imkânı buldu.
Doğanda çalışma arkadaşlarımızın gelişimlerine destek olmaya, gençlere imkân sunmaya ve onların kariyer yolculuklarında daima yanlarında olmaya, yeni istihdam fırsatları yaratmaya 2023’te de devam edeceğiz.
60 yıldan fazladır Türkiye’den kazandığını yine Türkiye için yatırıma dönüştüren Doğan Grubu olarak ülkemize değer katmaya devam edeceğiz. Değerlerimizden ve köklerimizden güç alarak tüm yatırımlarımızda pozitif etkiye odaklanacağız. Ekonomide hızlı değişimi şekillendiren en güçlü küresel trendlerden birisinin sürdürülebilirlik olduğunu görüyor ve biz de dünyadaki değişimler nasıl olursa olsun, sürekli yenileyen ve gelişen bir grup olarak yeni kurulan dünyada yerimizi alacak şekilde çalışıyoruz. Stratejimizin merkezine aldığımız BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları perspektifini, 64 yıllık birikimimizi ve değerlerimizi kapsayan “Doğan Etki Planı” ile harmanlayarak, uluslararası paydaşlarımıza verdiğimiz güçlü taahhütlerle geleceğe uzanacağız.
Bu anlayışla yürürlüğe koyduğumuz “Doğan Etki Planı” ile “dünyaya yatırım”, “kapsayıcı bir topluma yatırım”, “geleceğe yatırım” olmak üzere üç temel değer alanında sorumlu yatırımlar gerçekleştirmeyi taahhüt ettik. Sürdürülebilirlik kriterlerine uymayan hiçbir işin içinde olmayacağız.
“Daha İyisi Mümkün” diyerek geliştirdiğimiz “Doğan Etki Planı” ile verdiğimiz uluslararası taahhütler kapsamında; 2025 yılına kadar ESG odaklı fonların yatırımcı payımızdaki oranını artıracağız. 2030 yılı itibarıyla karbon nötr bir organizasyon olma hedefimiz var. Bunun için yenilenebilir enerji kurulumu, yeşil elektrik tedariki, elektrikli otomobil ve elektrik şarj istasyonları gibi birçok sürdürülebilir teknoloji yatırımları yapıyoruz. Ek olarak, 2030 yılı itibarıyla harcadığımız suyun tamamını doğaya yeniden kazandırmayı hedefliyoruz. Binalarımızda ve ofis alanlarımızda çevresel etkimizi en aza indirecek dönüşümlere ve bunlar için gerekli yatırımlara odaklanıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiğimiz önemle 2030 yılına kadar daha eşit bir iş hayatının tesis edilmesi ve öncelikli olarak Grup genelindeki kadın yönetim kurulu üye oranını ve kadın yönetici oranlarımızı en az %40’a çıkarmaya kararlıyız. Grup geneli sıfır atığa ulaşmak, üretim ana girdi malzemesi geri dönüşüm oranını arttırmak, sürdürülebilirlikle ilgili Ar-Ge yatırımlarını ve sürdürülebilir ürünlerden gelen ciro oranlarımızı arttırmak, tedarikçilerimizi ÇSY denetimlerinden geçirmek, çalışan bağlılığını arttırmak gibi birçok hedefimizle sürdürülebilirlik yolculuğumuza hızla devam ediyoruz.
Grup şirketlerimizin sürdürülebilirlik performanslarını da değerlendirmeye başlayacağız. Değerleri olan, dünyaya ve ülkeye karşı sorumlu bir kurumsal vatandaş olarak Doğan Grubu, sürdürülebilirliğin de süper liginde yer alan, yarattığı değerlerle her zaman yatırımcıların radarında küresel bir aktör olmaya devam edecek.
Sonuç olarak; Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, Atamızın emanetine sahip çıkarak, değer odaklı sorumlu yatırımlar yapacak, daha iyi bir gelecek için hiç durmadan çalışacağız. 2022 yılında Doğan Holding’in faaliyetlerine destek olan tüm paydaşlarımıza ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.
Saygılarımla,
Çağlar GÖĞÜŞ
İcra Kurulu Başkanı